Догори

Блогер Віктор - думки про все

  • Головна
    Головна Тут ви можете знайти всі повідомлення в блозі на сайті.
  • Категорії
    Категорії Відображає список категорій з цього блогу.
  • Мітки
    Мітки Відображає список тегів, які були використані в блозі
  • Блогери
    Блогери Пошук вашого улюбленого блогера з цього сайту.
  • Колективні блоги
    Колективні блоги Знайдіть свої улюблену команду блогів тут
  • Увійти
    Login Login form

Міжнародна призма дня від Геннадія Максака – 7 лютого 2015 р.

Автор:
  • Розмір шрифту: Більший Менший
  • Друкувати

Україна 

- Глава держави під час виступу на 51-й Мюнхенській конференції з безпеки закликав світову спільноту до активнішої підтримки України у захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету.

- Президент також продемонстрував учасникам конференції російські паспорти та військові квитки як чергові докази присутності російських військових та території України та їх участі у збройному конфлікті на Донбасі.

- П. Порошенко під час Мюнхенської конференції провів зустріч з Верховним представником ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Ф. Могеріні.

 - П. Порошенко під час робочого візиту до Німеччини у Мюнхені провів тристоронні переговори з Федеральним Канцлером Німеччини А. Меркель та Віце-президентом США Дж. Байденом.

- Співрозмовники наголосили на необхідності дотримання спільної трансатлантичної позиції щодо ситуації в Україні, а також скоординували позиції напередодні засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

- На площі Карлсплатц у Мюнхені зібралися представники української діаспори та громадяни, які прийшли засвідчити свою підтримку України. Перед ними виступив П. Порошенко.
- Міністр закордонних справ України П. Клімкін наголосив, що Києву не вигідно розривати відносини з Кремлем, оскільки Росія має бути невід'ємною складовою розв'язання проблеми.
- Україна та Словаччина підписали Протокол про зміни до Угоди про пункти пропуску через спільний державний кордон.

ЄС

- Високий представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки Ф. Могеріні зазначила, що у Вашингтоні ще не прийняли рішення про постачання зброї Україні, воно буде залежати від здатності європейських лідерів забезпечити успіх мирних переговорів.

- Президент Європарламенту М. Шульц відзначив, що країни ЄС і надалі будуть діяти спільно і проводити спільну жорстку лінію щодо РФ.

- Президент Франції Ф. Олланд застеріг, що в разі провалу мирних ініціатив Заходу, може розпочатися відкрита війна.

- Фінський президент С. Нійністе закликає покарати Росію за нехтування міжнародними договорами.

- Президент Литви Даля Грібаускайте запевняє, що її країна буде продовжувати підтримувати Україну навіть в умовах російського тиску.

- В Італії розпочався збір гуманітарної допомоги біженцям Донбасу за ініціативи асоціації "Надія", заснованої жінками з України, які живуть в цій країні.

- В Нідерланди доставлені останки жертв авіакатастрофи малазійського авіалайнера, які були нещодавно знайдені на місці падіння.

Росія

- В. Путін бачить спроби стримати розвиток Росії та законсервувати однополярний світ на чолі з США, що абсолютно не влаштовує Москву.

- У Сочі відбулася зустріч Володимира Путіна з президентами Білорусі О.Лукашенко та Киргизії А. Атамбаєвим. Обговорювалися актуальні питання двосторонньої співпраці, перспективи співпраці в рамках Євразійського Економічного Союзу.

- Глава російського МЗС Сергій Лавров в ході Мюнхенської конференції з безпеки заявив, що Європа не хоче діалогу, а в Україні немає російських військових.

- Москва пропонує виступити гарантом можливих домовленостей між сторонами конфлікту в Україні.

- «На полях» Мюнхенській конференції з питань безпеки відбулися зустрічі Міністра закордонних справ Російської Федерації С.В.Лаврова з Президентом Республіки Словенії Б.Пахором, з Федеральним міністром європейських, інтеграційних і закордонних справ Австрії С.Курцем, з Віце-канцлером, Федеральним міністром економіки і енергетики ФРН З.Габріелем.

- С.В.Лавров зустрівся з Міністром закордонних справ Республіки Сербії І.Дачічем, проговорив порядок денний ОБСЄ в контексті сербського головування та шляхи виходу з кризи європейської безпеки в рамках процесу «Гельсінкі плюс 40» та сприяння врегулюванню конфлікту на Україні.

- В Мюнхені глава російського зовнішньополітичного відомства зустрічався також з Міністром закордонних справ Ірану, з Генеральним директором МАГАТЕ, радником Прем'єр-міністра Індії з національної безпеки, з Головою Ради міністрів Лівану. На порядку денному зустрічей були миротворчі та посередницькі ініціативи Москви.

- Відбулася зустріч Міністра закордонних справ Російської Федерації С.В.Лаврова з генеральним секретарем НАТО Й.Столтенберга, на якій домовлено про тримання каналів комунікації відкритими.

- Російське МЗС піддало критиці заяви польських високопосадовців щодо можливості постачання озброєння до України. Москва шокована цинізмом та відзначає, що такі дії будуть суперечити кодексу поведінки ЄС у галузі передачі зброї, де вказується неприпустимість її постачання в конфліктні зони, туди, де вона може бути використано для внутрішніх репресій.

- За інформацією СБУ, Російське військове командування підробляє документи загиблих на Донбасі військових РФ.


США

- Сенатор Конгресу США Дж. Маккейн розкритикував канцлера Німеччини А. Меркель за її політику щодо України, яка нагадує політику вмиротворення Адольфа Гітлера перед Другою світовою війною.

- Віце-президент США Джо Байден заявив, що В. Путін має простий чіткий вибір: покинути Україну або зіштовхнутися з ізоляцією та економічними санкціями.

- У Вашингтоні відмічають, що план Меркель-Олланда базується виключно на Мінських домовленостях, але надають своєрідну дорожню карту по часу і механізмам досягнення.

Міжнародні організації

- Генсек НАТО Й. Столтенберг заявив, що позиції Росії та НАТО щодо кризи в Україні розходяться, альянс покладає відповідальність на Росію. Розширення військової присутності НАТО носить суто оборонний характер.

- Рада старійшин Мюнхенській конференції внесла пропозиції щодо реформування Ради безпеки ООН. Пропонується збільшити кількість постійних членів Радбезу ООН, змінити спосіб обрання Генерального секретаря ООН та низка інших новел.

Інші події та заяви

- Глава МЗС Японії Ф. Кісіда заявив, що Токіо має намір продовжувати діалог з РФ з питання про укладення мирного договору і територіальної проблеми Південних Курил, попри складну ситуацію навколо України.

- Президент Іракського Курдистану обговорив з канцлером ФРН питання постачання німецької зброї бійцям курдських воєнізованих формувань для боротьби з угрупуванням "Ісламська держава".

- На Сході Афганістану бойовики руху "Талібан" підірвали школу для дівчаток, у другій акції терору за два тижні.

- Серія з 5-ти вибухів в столиці Іраку призвела до загибелі 22 людей, десятки постраждали. Плани щодо скасування комендантської години знову під питанням.

- На тлі підготовки до спільних зі США військових навчань Південної Кореї, у КНДР випробували нову протикорабельну крилату ракету, яка за офіційними заявами керівництва, має значно змінити ситуації у веденні бойових дій у територіальних водах. Експерти вказують, що модерна розробка північнокорейських науковців дуже схожа на російський аналог.

- Рада співробітництва країн Перської затоки звинувачує повстанців в Ємені в підготовці державного перевороту в країні.

в Думка експертів Переглядів: 910

Залиште ваші коментарі

Коментувати пост як гість

0
  • Коментарі не знайдено