Поки в Україні ведуться гарячі дебати з питань енергоефективності та енергозбереження, вирішується де економити, як економити, та кому за це відповідати, в сусідній Польщі з 2001 року реалізуються програми направлені на реалізацію цих завдань. Гміна Білява, яка входить до Нижньоселезійського воєводства Дзержуньовського повіту, займає площу 36,5 кілометрів квадратних та має населення близько 32 тисяч, є однією з перших, хто зробив істотний крок в цьому напрямку.

В 2001 році в цій гміні завдяки участі у проекті "Leonardo da Vinci" було створено перший в Польщі та Центрально-Східній Європі новаторський освітній заклад "Сонячну школу". За кошти, які були виділені з міського бюджету, та при підтримці Німецького екологічного фонду DBU, відремонтовано будинок та змонтовано перші сонячні батареї. Німецький екологічний фонд і зараз активно підтримує запровадження альтернативних джерел енергії та фінансово підтримує ініціативи направлені на покращення навколишнього середовища. 23 березня 2001 року відбулось урочисте відкриття закладу, в якому взяли участь не лише представники місцевої влади, а й партнери з Німеччини та Австрії, які допомагали готувати педагогів. Роком пізніше ця школа була перетворена на Центр відновлювальних джерел енергії, який успішно працює і сьогодні в Повітовому центрі практичної освіти. Центр є своєрідним інкубатором, на базі якого навчаються і виховуються спеціалісти з відновлюваних джерел енергії, які окрім застосування новітніх джерел енергії вмітимуть будувати будинки з нульовим споживанням енергії. Насправді цей заклад пройшов довгий та нелегкий шлях, адже майбутнім викладачам цієї школи прийшлось самим здобувати практичні знання відвідуючи сусідні держави, такі як Німеччина, Австрія, Італія, та створювати навчальну базу. Перший набір складав 27 студентів, до випуску їх залишилось лише дев'ять. Але ентузіасти не здались і продовжили працювати.

Вже зараз в школі є потужна база, яка дозволяє студентам на практиці ознайомитись з роботою сонячних батарей, теплонасосів. Зрозуміти практичну користь використання котлів на альтернативному паливі: пелетах, еко-горошку, вербі. Школа повністю забезпечує себе гарячою водою, теплом та світлом з альтернативних джерел. На даху змонтовані сонячні батареї та вітрогенератор, в підвальному приміщені розташовані котли. Практична база поповнюється завдяки участі школи у різноманітних програмах та проектах, які фінансуються з коштів Європейського Союзу.

На території навчального комплексу побудований корпус з нульовим споживанням енергії, так званий пасивний будинок. Він слугує базою для майбутніх будівельників. В середині проходять практичні заняття, відбудовуються стіни, перекриття будинків, на практиці розглядається проведення вентиляції, яка б дала змогу кондиціонувати повітря та  зберігати тепло.

Продовжити навчання після закінчення закладу випускники мають змогу у Вроцлавській Політехніці. Один з випускників "Школи Сонця" написав та успішно захистив  докторську роботу на її базі. Зараз школа відкриває свої двері не тільки для дітей, а й для дорослих – усіх бажаючих отримати знання в галузі енергоефективності. Ці заняття здійснюються на платній основі, а кошти направляються на подальший розвиток закладу.

За словами директора школи Іренеуша Рутовіча, він розуміє, яке тяжке випробування стоїть перед Україною. Але він впевнений, що цей процес буде корисним. Головне завдання, яке він вбачає на даний момент створити передумови впровадження енергоефективності, адже всі країни пострадянського простору отримали у спадок енергонеефективні будинки, та марнотратне відношення до усіх видів енергії. Директор Рутовіч готовий ділитись досвідом, головне, щоб мешканці України були готові сприймати та застосовувати цей досвід.

Починаючи з дитячого садочку в Польщі проводиться інформаційна робота. Діти виховуються з розумінням власної відповідальності. На стінах висять постери, які нагадують про важливість заощадження енергії. Мотивація до збереження навколишнього середовища для майбутніх поколінь формується у дітей в ранньому віці. Проводяться змагання та різноманітні заходи для підлітків та дорослих. «Ця робота дуже тяжа та відповідальна, - сказав пан Іренеуш – але без неї жоден закон, який би він не був хороший, не буде мати жодного сенсу, якщо люди не розуміють, що отримають в кінцевому результаті».

Важливість створення подібних закладів освіти в Україні є очевидною, співпрацюючи з нашими польськими колегами ми маємо змогу отримати рекомендації, які послідовні кроки необхідно зробити, щоб уникнути великих втрат та розчарувань на шляху до енергетичної незалежності нашої держави.