Догори

Блогер Віктор - думки про все

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Міжнародна призма дня від Геннадія Максака– 18 лютого 2015 р.

  • Font size: Larger Smaller
  • Print

Україна

- Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом. П. Порошенко також закликав США реалізувати попередні заяви щодо надання Україні додаткових засобів для посилення її обороноздатності.

- П.Порошенко запропонував РНБО внесення змін до норм закону про воєнний стан, а також розглянути можливість введення миротворчих сил під егідою ООН.

- Уряд України затвердить нову редакцію проекту облаштування державного кордону України «Європейський вал».

- Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зустрівся з делегацією Ради Європи на чолі з керівником Департаменту інформаційного суспільства у Раді Європи Патріком Пеннінксом. Говорили про розширення підтримки Радою Європи України у медійній сфері.

- МЗС України у коментарі схвалило прийняття Радою Безпеки ООН резолюції 2202 (2015) та заяви щодо ситуації на сході України. Відзначено, що на цьому тлі верхом цинізму виглядає внесення такого проекту резолюції саме Російською Федерацією, яка грубо порушує свої зобов’язання за Мінськими домовленостями.

- Заступник Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль зустрілася з Парламентською делегацією Великої Британії у Міжпарламентському союзі. Глава британської делегації Д.Віттінгдейл підтвердив солідарність Великої Британії з Україною та наголосив на готовності надавати подальшу підтримку нашій країні у здійсненні реформ.

ЄС

- В заяві Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Ф. Могеріні вказано, що Росія та сепаратисти мають негайно виконати мінські умови, зазначені в резолюції ООН. ЄС готовий до вжиття відповідних дій якщо ситуація не покращиться.

- Президент Польщі Броніслав Коморовський заявив на засіданні Ради національної безпеки країни про загрозу зриву мінського угоди.

- Євросоюз відновив антимонопольне розслідування відносно "Газпрому".

- Віце-канцлер Німеччини, лідер Соціал-демократичної партії Зиґмар Ґабріель звинуватив російського президента Володимира Путіна в ескалації конфлікту на Донбасі.

- Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що Європа не може закривати очі на вторгнення Росії в Україні, та пригрозив Володимиру Путіну дуже серйозними санкціями, від яких російська економіка не зможе оговтатися багато років.

- Прес-секретар канцлера Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що Європейський Союз збирається ввести нові санкційні обмеження проти Російської Федерації в залежності від розвитку ситуації на Донбасі.

- Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що влада Франції як і раніше не вбачає можливості передачі Росії вертольотоносця "Містраль".

- Посольство Великобританії в Україні оприлюднило чергові докази присутності Збройних сил Росії на Донбасі.

- Швеція та Фінляндія, країни, які не є членами НАТО, мають намір встановити воєнну співпрацю між собою.

В Ризі проходила неформальна зустріч міністрів оборони країн ЄС, де обговорено питання безпеки на східних та південних кордонах Євросоюзу.

- Парламент Греції обрав 65-річного екс-міністра внутрішніх справ Прокопіса Павлопулоса президентом країни в ході поіменного голосування.

- Глава угорського уряду Віктор Орбан звинуватив окремі країни ЄС та президента Європейської Ради Дональда Туска у намаганнях ізолювати Росію через її політику відносно України.

США

- Вашингтон нагадує, що він ще не всі інструменти впливу на Росію використав і готовий продовжити тиск, якщо Москва буде і надалі намагатиметься дестабілізувати ситуацію в Україні.

- Сполучені Штати звинуватили Ізраїль у витоку неправдивої інформації щодо особливостей переговорів щодо ядерної програми Ірану.

Росія

- Володимир Путін провів чергову нараду з членами Уряду, в ході якого обговорювалися антикризові заходи кабінету міністрів в соціально-економічній сфері, а також початок роботи в рамках Договору про Євразійський економічний союз.

- Глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що питання про продовження знижки на російський газ для України не вирішено, без неї газ з квітня буде дорожчим, попри падіння цін на нафту.

- В ході телефонної розмови Міністра закордонних справ Російської Федерації та Державного секретаря США С. Лавров указав на важливість прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом, у тому числі для якнайшвидшого припинення бойових зіткнень в районі Дебальцево, і знову нагадав про зобов'язання влади України щодо проведення конституційної реформи та надання Донбасу особливого статусу.

- Відбулася телефонна розмова Міністра закордонних справ Росії С.В.Лаврова з Міністром закордонних справ Німеччини Ф.-В.Штайнмаєром, в ході якої було обговорено поточну ситуацію на Україні. У цьому зв'язку С.В.Лавров підкреслив, що загострення ситуації на даній ділянці пов'язано зі спробами українських силовиків прорвати оточення зсередини й ззовні «Дебальцевського котла», які, природно, викликають у відповідь реакцію ополченців.

- В коментарі щодо нових санкцій Канади проти Росії вказується, що це виглядає виглядає незграбною спробою перешкодити виконанню домовленостей щодо врегулювання конфлікту, досягнутих у Мінську 12 лютого за активної та конструктивної ролі Росії.

- В Москві пройшли переговори Міністра закордонних справ Росії С.Лаврова з Міністром закордонних справ Південної Осетії Д. Санакоєвим. Було підписано угоду про державний кордон.

- Заступник Міністра закордонних справ Росії прийняв Посла Республіки Куба в Москві. У ході бесіди обговорили ситуацію в Сирії, Лівії та Ємені, а також стан справ в палестино-ізраїльських відносинах.

- Заступник Міністра закордонних справ Російської Федерації прийняв заступника Міністра закордонних справ і торгівлі Нової Зеландії. Говорили з представником Нової Зеландії, обраної в якості непостійного члена Ради на 2015-16 рр., про порядок денний Ради Безпеки ООН.

- Заступник Міністра закордонних справ Росії був прийнятий Міністром закордонних справ Іспанії і провів консультації з Державним секретарем у закордонних справах Іспанії. Були обговорені питання підготовки майбутнього візиту Державного секретаря в Росію.

- Директор ФСБ РФ Олександр Бортніков бере участь у саміті з протидії насильницькому екстремізму, який проходить 18-19 лютого у Вашингтоні.

- Міноборони РФ подало до швейцарського суду на німецьку компанію "Рейнметал" через відмову поставити лазерні імітатори для стрільби на полігоні у Муліно.

Міжнародні організації

- Парламентська асамблея ОБСЄ на зимовій сесії, яка проходить 18-20 лютого у Відні, відмовилася визнавати повноваження члена російської делегації Ольги Ковітіді, яку включили в делегацію як першого члена Ради Федерації Федеральних Зборів РФ від виконавчої влади Республіки Крим.

- Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг укотре закликав Росію вивести свої війська з України та виконувати мінські домовленості.

Інші заяви та події

- Генеральна прокуратура Грузії звернулася в ГПУ з проханням видати їй колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі, але отримала відмову.

- Канада запроваджує нові санкції проти Росії.

- Швейцарія в рамках програми міжнародної допомоги вивчає можливість надання Україні кредиту на $200 млн.

- Президент Білорусії Олександр Лукашенко запропонував гарантії щодо виведення з Дебальцевого українських військових та озброєнь.

- Парламент Молдови обрав нового прем'єр-міністра з проєвропейськими поглядами.

- За інформацією ЗМІ, бойовики терористичного угрупування "Ісламська держава" планують захопити Лівію і використовувати її як плацдарм для атак по всій Південній Європі.

- Уряд Індії оприлюднив плани щодо спрямування 8 млрд. доларів США на будівництво найсучасніших бойових кораблів з метою досягнення паритету з Китаєм у військовій присутності в регіоні.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found