Догори

Блогер Віктор - думки про все

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

Міжнародна призма дня від Геннадія Максака – 19 лютого 2015 р.

  • Font size: Larger Smaller
  • Print

Україна

- Петро Порошенко провів телефонну розмову у «нормандському» форматі, закликав співрозмовників не робити вигляд, що Мінські домовленості виконуються. Президент України висловив вимогу звільнити усіх полонених, в тому числі й тих, хто потрапив у полон в районі Дебальцевого.

- Президент та Єврокомісар Ган обговорили перші підсумки імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Комісар ЄС повідомив, що в цьому році ЄС планує надати Україні 2,1 млрд євро макрофінансової допомоги та допомоги на сприяння реформам.

- Україна розглядає місію Європейського Союзу в рамках спільної політики безпеки і оборони як найоптимальніший варіант миротворчої операції на Донбасі, заявив Президент Петро Порошенко.

- Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зустрівся з Комісаром Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства Йоганнесом Ханом, який перебуває в Києві з візитом. Йоганнес Хан підтвердив готовність Європейської Комісії надати додаткову експертну і технічну підтримку реалізації реформ відповідно до пріоритетів Кабінету Міністрів.

- У ході зустрічі з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Володимиром Демчишиним спеціальний посланник та координатор з питань міжнародної енергетики США, голова Бюро з енергетичних питань Державного Департаменту США Амос Хокстен заявив, що Держдепартамент США обіцяє всебічну підтримку ініціативам України з диверсифікації постачання енергоресурсів.

- Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Аленом Ремі. Сторони обговорили продовження співробітництва у сфері енергозбереження й аграрного сектору.

- На Вінниччині представники Командування Повітряних Сил ЗС України провели робочу зустріч із делегацією Королівських ВПС ЗС Канади.

- Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся з Міністром закордонних справ Грецької Республіки Нікосом Котзіасом. Греція безумовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та засуджує окупацію Криму і військові дії на Сході України, стверджує глава МЗС Греції.

- Відбулися політичні консультації під співголовуванням Перших заступників Міністрів закордонних справ України та Чеської Республіки Наталії. Українська сторона високо оцінила рівень співпраці в рамках формату «Вишеградська група + Україна», в якому Чеська Республіка розпочне головування 1 липня ц.р., а також висловила сподівання на активне залучення України до заходів по лінії Групи, зокрема в частині енергетичної безпеки.

- МЗС України повідомляє, що Київ почав офіційне обговорення питання введення миротворців з ООН та ЄС.

- Міністерство оборони України вказує, що Росія на території Придністров'я і Криму готує терористів і резервістів для ведення «гібридної війни» проти України.


ЄС

- Німеччина відмовилась розширити програму фінансової допомоги Греції, яка на думку Берліна, крім відстрочки платежів не передбачає конкретних рішень.

- Міністр закордонних справ Німеччини вважає, що надсилання в Україну миротворців потребує згоди усіх сторін конфлікту, тому пропозицію Петра Порошенка треба ґрунтовно перевірити.

- Міністр оборони Британії Майкл Феллон вважає, що Росія сьогодні є реальною загрозою для Балтійських держав.

- Міністерство оборони Британії заявило, що літаки Королівських ВПС військово-повітряних сил «супроводжували» російські літаки з британської «зони інтересів», але російські бомбардувальники не порушили повітряний простір Великобританії.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина не має наміру підтримувати створення Енергетичного союзу ЄС для інтеграції політики країн співдружності в цій сфері.

- Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликав світову спільноту допомогти Україні зброєю.

- Парламент Франції відхилив вотум недовіри уряду на чолі з прем'єр-міністром Мануелем Вальсом, ініційований опозицією.

- Данія спрямовує 150 млн. євро на посилення активності своїх правоохоронних органів та спецслужб як реакція на недавні вбивства у Копенгагені.

- В Чехії відкрили спеціальний центр для громадянських активістів з країн пострадянського простору, які зазнають утисків від влади на території своїх країн.


США

- Б. Обама назвав брехнею поширену думку, що Захід воює з ісламським світом, вказуючи на необхідність глобальних зусиль для подолання проявів тероризму.

- Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт повідомив у соціальних мережах про наявність передової системи протиповітряної оборони поблизу Дебальцевого на Донеччині.

- Речник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що інформація президента РФ Володимира Путіна щодо постачання в Україну летальної американської зброї не відповідає дійсності.

- Вашингтон закликає Москву та інших учасників дотримуватись угоди щодо припинення вогню.

Міжнародні організації

- Рада директорів МВФ має намір обговорити міжнародний пакет допомоги для України на суму біля 40 млрд доларів (з яких частка Фонду – 17,5 млрд дол) наприкінці лютого – на початку березня.

Росія

- Відбулася зустріч Міністра закордонних справ Росії С.Лаврова з Головою Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь М.Мясніковічем, який перебуває в Москві з офіційним візитом.

- Заступник Міністра закордонних справ Росії зустрівся з головою зовнішньополітичного комітету бундестагу ФРН Н. Рьотгеном, який перебуває в Москві з робочим візитом, на якій піднімалося питання і ситуації в Україні.

- «Газпром» за власною ініціативою почав постачання газу на території, контрольовані бойовиками, а його оплату хоче покласти на «Нафтогаз».

- Глава МЗС Росії С.Лавров прийняв спеціального представника Президента Алжиру. У ході бесіди пріоритетну увагу було приділено ситуації на світовому ринку енергоносіїв.

- Коментар МЗС Росії у зв'язку з проведеною Україною інспекцією на території Ростовської області закликає Київ не фальсифікувати дані щодо результатів інспекції.

- МЗС Росії у коментарі вказує, що рішення СНБО звернутися до ООН і ЄС щодо введення миротворчих сил не зрозуміле за своїм змістом, оскільки чітке виконання умов Мінська-2 призведе до стабілізації ситуації.

- відбулася телефонна розмова глави МЗС Росії з Міністром закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів. У ході бесіди було предметно розглянуто стан справ на Близькому Сході з акцентом на ситуацію в Ємені та Лівії.

- Заяви міністра оборони Великобританії Майкла Феллона про Росію, яка представляє загрозу країнам Балтії, знаходяться за межею дипломатичної етики, заявляє МЗС Росії. В той же час, нарощування військової активності НАТО поблизу російських кордонів сприймається як пряма загроза безпеці Росії.

 Інші заяви та події

- Грузія засудила підписання угоди про державний кордон між Росією та Південною Осетією, що є черговим кроком до анексії грузинських територій.

- У звіті ООН вказується, що Іран виконує не всі зобов'язання щодо зменшення підозр та звинувачень з боку інших учасників переговорів, що може негативно вплинути на перебіг самих перемовин в рамках поточного формату.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found