Догори

Блогер Віктор - думки про все

  • Home
    Home This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Categories
    Categories Displays a list of categories from this blog.
  • Tags
    Tags Displays a list of tags that have been used in the blog.
  • Bloggers
    Bloggers Search for your favorite blogger from this site.
  • Team Blogs
    Team Blogs Find your favorite team blogs here.
  • Login
    Login Login form

«У темному лісі», чи що чекає на інвестиції в українську економіку

  • Font size: Larger Smaller
  • Print

«У найближчі 5-6 років Україна не зможе подолати наслідки кризи, а у 2015 році, швидше за все, відчує  її «дно», - так оцінив ситуацію, що наразі склалася в економічному секторі Олександр Охрименко, голова українського аналітичного центру.

 Таблиця – Економічні прогнози на 2015 рік

 

Експерт

Досліджувані показники

Рівень інфляції

Експорт\Імпорт

Інвестиції\Кредити

Андрій Заблонський,

керівник секретаріату, головний експерт Ради підприємців при КМУ

«У 2015 році її рівень очікується близько 19-20% (груд. / груд.). До цього можуть призвести підвищення тарифів на послуги природних монополій, введення тимчасового імпортного збору (5-10%), девальвація гривні до долара тощо».

«Продукція аграрного і сільськогосподарського сектору буде займати провідне місце серед показників експорту у 2015 році. Що ж стосується імпорту, то ситуація дещо ускладниться в порівнянні з 2013-2014 роками».

«Наступний рік з точки зору припливу прямих іноземних інвестицій і отримання іноземних кредитів буде також несприятливим, як і 2014 рік, адже це складно реалізувати в умовах економічної рецесії, та  конфлікту, що триває  на сході країни, відтоку капіталу і т.д. Основна зарубіжна фінансова допомога у 2015 році буде виходити від міжнародних організацій, таких як МВФ, Світового банку і т.п.».

Ярослав Жалило,

президент центру антикризових досліджень

«Показник в 13,1%, запланований у бюджеті, видається дещо заниженим. Він корелює з прогнозами валютного курсу та динаміки спаду ВВП, але, на мою думку, уряду доведеться вдаватися до "інфляційного податку" для поповнення бюджету. Це не так і погано, так як в умовах настільки глибокого спаду потрібно, все-таки, згадувати про стимулювання монетарних інструментів і допустити заради цього помірну інфляцію».

«Можна очікувати деякого поліпшення ситуації з експортом, насамперед, через пожвавлення світової економіки і освоєння нових ринків. Але, якщо збережеться складна ситуація з Донбасом, суттєвого поліпшення очікувати не доводиться. Потенціал великий у аграрного експорту, але він буде залежати від погоди і здібності сільгосппідприємств вкласти в майбутній урожай».

«Поки проти України ведеться війна, зовнішні інвестиції практично заблоковані. Правда, можливий прихід великих інвесторів на основі міжнародних гарантій. Тут варто покладати надії на очікувану на початку року конференцію донорів і можливий запуск "Плану Маршалла».

Павло Мельник,

аналітик агентства "MPP Consulting"

 

« У 2015 році слід очікувати інфляцію на вірні від 12 до 16%. Такий діапазон коливань зумовлений нестабільною ситуацією у країні і війною».

«Основні статті експорту будуть продукти харчування, продукція сільського господарства, програмне забезпечення, природні ресурси, легка промисловість. По металу і важкому машинобудуванню очікуватиметься спад.  Імпорт, як і раніше, в основному електроніка, побутова техніка та автомобілі, але в набагато менших обсягах, ніж ми звикли».

«В Україні інвестиції прийдуть тільки при створенні вигідних податкових умов для бізнесу в цілому. Фактично треба бути більш конкурентними у фіскальній політиці, ніж Польща чи Прибалтика. Кредити для рефінансування боргів нам дадуть, тим більше що в світових масштабах Не такі й великі суми потрібні будуть».

Віктор Лисицький,

Економіст, екс-урядовий секретар КМУ

«Буде на рівні 10%, плюс-мінус ще 2%. Вважаю, що коректна монетарна політика НБУ плюс завершилася потужна девальвація гривні утримають інфляцію на такому рівні».

«Вони дещо зростуть. Зберігатиметься невеликої зовнішньоторговельний дефіцит».

«Іноземні інвестиції будуть вельми скромні тому, що у бізнесу збережеться невпевненість в ефективності реформ, а іноземні кредити прийдуть бо, підтримуючи Україну, Захід буде послаблювати свого головного конкурента - Росію».

 Провідний економіст Борис Бордюг впевнений, що для припинення падіння золотовалютних резервів Україна повинна активно залучати нові кредити та інвестиції. «Якби вони були, то, відповідно, було б за рахунок чого виконувати зобов'язання, крім використання резервів. Але на даний момент, поки немає зовнішніх джерел, крім як використання наявних резервів, тому Національний банк України продає всі компоненти своїх резервів, в тому числі і золото, для того, щоб виконувати зобов'язання по виплатах», - вважає Бордюг.

Підводячи підсумки, можна сказати, що у 2014-2015 роках Україну покинули значні грошові потоки, що складають  мільярди доларів. Для того, щоб  інвестори  були зацікавлені вкладати свої кошти в нашу державу необхідно давати гарантію недоторканості капіталу. Наразі на дану гарантію не варто чекати найближчі роки. На тих умовах, які зараз пропонує українська економіка іноземному бізнесу навряд чи захоче будь-який інвестор, який хоче отримати не тільки прибуток, але і хоч якусь впевненість у своєму добробуті у майбутньому, розпочинати справу. З цього можна зробити простий висновок: Україна не тільки неперспективна наразі в очах зарубіжних партнерів, але і не конкурентоспроможна як  інвестиційна «платформа» у порівнянні з іншими країнами.

Загалом же, аналізуючи чисто кількісно суб’єктів господарської діяльності, в які вкладені іноземні інвестиції або засновниками яких є іноземці в Чернігівській області, можна сказати, що з початку 2015 року кількість таких суб’єктів починає скорочуватися, інвестори виходять з області, закривають підприємницьку діяльність, що теж є певним показником, а це означає - очікування у них не оптимістичні і потенційно, якби вони працювали, вони були б скоріше збитковими, ніж успішними.

Не треба й тішитися ілюзіями про те, що у найближчі роки все неодмінно стане значно краще, адже не тільки війна на сході, яка поки не закінчується, не тільки її наслідки у економічному плані (не кажучи вже і про соціальний, який не можна не враховувати), але і корінь всього «дерева української економіки» - законодавча база, не тільки не розрахована на зацікавлення іноземного інвестора у нашу країну, але, як вже здається досить давно, навіть не думає змінюватися, щоб стати кращою. Що ж, будемо сподіватися, що українській владі все ж таки вдасться подолати свою жагу до грошей, бюрократичний лад і байдужість до народу і вона зможе подарувати Україні шанс! 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
  • No comments found