Чому

важливі публічність та двосторонній діалог між владою та громадою щодо міського бюджету 2016?

 

Іван Сікора, директор Фундації «Відкрите суспільство»

Ольга Рись, менеджер проектів Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень,

учасниця громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!»

Звідки плануються надходження до міського бюджету, чому так мало чи так багато? Хто і далі фактично зможе не платити за орендовані земельні ділянки комунальної власності, отримавши пільги, і чому? Хто і далі буде продовжувати орендувати комунальну власність за символічну 1 грн, і чи має він для цього реальні підстави? Куди будуть спрямовані кошти міського бюджету? Чому одні об’єкти увійшли до переліку, де заплановані ремонтні роботи, а інші ні? Питань багато. Відповіді на них може дати проект рішення про міський бюджет м. Чернігів на 2016 р. Не зважаючи ні на які обставини, цьогоріч пропозиції громадян та бізнесу мають бути почутими міським головою та депутатами!

Близько місяця залишається до прийняття бюджету міста Чернігів. Одеська обласна організація «Комітету виборців України», Фундація «Відкрите суспільство» та Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень як учасники громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», що об’єднує громадських активістів та незалежних журналістів у 15 містах України, попри певну невизначеність, звертаються до обраного Чернігівського міського голови щодо важливості вчасного та повного оприлюднення проекту рішення про бюджет міста на наступний рік. Ми вимагаємо проведення повноцінних консультацій щодо проекту рішення про міський бюджету на 2016 рік. Важливим є оприлюдненням їх результатів та забезпеченням повноцінного зворотного зв’язку щодо наданих пропозицій. 

ВИМОГА 1:  зробити публічним проект головного фінансового документу міста Чернігів

Цього року вперше в історії України прийняття бюджету на місцевому рівні є незалежним від прийняття державного бюджету. А тому цього року нарікати на дії уряду чи депутатів парламенту у місцевих очільників вже не вийде. До 25 грудня місто Чернігів має отримати місцевий бюджет – головний фінансовий документ на наступний рік.

Містяни можуть дізнатися, чи враховані їх потреби та інтереси, звернення та скарги, проаналізувавши проект рішення про місцевий бюджет, який має бути оприлюднений за 20 робочих днів до дати його розгляду з метою прийняття. Тобто не пізніше кінця листопаду, а точніше сьогодні, проект рішення про місцевий бюджет мав би бути оприлюднений на сайті міськради. Зважаючи на вчорашні події в стінах парламенту, питання щодо своєчасності оприлюднення документу, вочевидь, втрачає свою актуальність.

Разом з тим, важливо, аби посадовці оприлюднили не лише прогнозні показники надходжень та витрат, але й пояснювальну записку із зазначенням об’єктів та бази формування прогнозних показників надходжень та не забули про всі додатки, як того вимагає Бюджетний кодекс України. Проект рішення про місцевий бюджет повинен містити:

Міська влада зобов’язана гарантувати громадянам можливість повною мірою та завчасно ознайомитися із проектом рішення про міський бюджет на 2016 рік.

ВИМОГА 2: почути голос небайдужих громадян

Доступ до інформації щодо змісту проекту рішення про бюджет дає громадянам можливість надавати пропозиції та зауваження. Побачивши останні, місцева влада зможе краще зрозуміти потреби та інтереси громадян та бізнесу.

І хоча в компетенції міської влади врахувати, частково врахувати чи відхилити надані пропозиції та зауваження в рамках проведення консультацій, але голос кожного небайдужого громадянина, який хоче долучитися до управління містом у проміжку між виборами – обов’язково має бути почутий.

Очевидно, що кожен з нас залежно від місця проживання, доходу, віку та статі має різні уявлення про те, куди першочергово мають бути спрямовані кошти з міського бюджету. Але, безперечно, громадяни мають право знати підходи, на підставі яких визначалася доцільність включення тих чи інших об’єктів до переліку інвестиційних програм (проектів).

Болючі для громади проблеми можна обговорити під час консультацій та почути аргументи міської влади. Аби не перетворювати консультації щодо проекту бюджету у шоу, важливо задіяти не лише інструмент публічних громадських обговорень у форматі слухань, але й передбачити:

  1. Надсилання чи/та реєстрацію пропозицій у письмовій формі на визначену електронну пошту;
  2. Проведення обговорень найбільш проблемних статей надходжень та видатків бюджету у форматі експертного обговорення;
  3. Проведення публічних зустрічей із заінтересованими сторонами (ініціативні групи громадян та бізнес об’єднання) щодо конкретних проблемних питань місцевої політики.

ВИМОГА 3: налагодити двосторонній зворотній зв'язок із громадянами

На думку учасників громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» консультації  можуть бути ефективними, а громадяни та бізнес були впевненими, що міська влада готова не лише до консультування, але й до співпраці та реагування на наданні пропозиції, коли буде забезпечено:

  1. оприлюднення всіх наданих пропозицій в рамках консультацій на веб-сайті міськради;
  2. оприлюднення звіту про результати консультацій із громадськістю на веб-сайті міськради;
  3. звіт про проведення консультацій із громадянами та бізнесом та інформацію про його результати буде додано у формі окремого додатку до рішення про місцевий бюджет на 2016 р.

В цілому, це не так важко зробити міській владі. Наслідком стане зростання довіри до того, що міський голова хоче робити в місті. Саме участь громадян у бюджетному процесі є чи не найкращою можливістю впливати на міську владу у проміжках між виборами, а міській владі краще зрозуміти потреби та інтереси громадян, які з різних причин не були враховані в проекті головного фінансового документу міста.

Міський бюджет – це наші гроші, гроші громади. І тому, громадяни ВИМАГАЮТЬ від міської влади ВІДКРИТОСТІ, ПРОЗОРОСТІ, КОНСУЛЬТАЦІЙ ТА СПІВПРАЦІ у формуванні кінцевої редакції проекту міського бюджету на 2016 рік.

Довідкова інформація:

Діяльність громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» спрямована на підвищення прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів. Вперше в Україні комплексно оцінюється 15 місцевих бюджетів на стан їх прозорості, громадської участі та доброчесності на основі методології Фундації «Відкрите суспільство».

Діяльність громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети» координується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України» та Фундацією «Відкрите суспільство» за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Партнерство «За прозорі місцеві бюджети» об’єднує громадські організації та засоби масової інформації у 15 містах України (Києві, Одесі, Дніпропетровську, Львові, Миколаєві, Чернігові, Черкасах, Сумах, Івано-Франківську, Чернівцях,  Сєверодонецьку, Здолбунові, Вознесенську, Чугуєві, Білозерці, Купянську та Ізмаїлі).  

 

Додаткова інформація за посиланням: громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!».