Догори

K2_ThuPMEESTE_September+0300RSepPMEEST_ThuPM2014

K2_ThuPMEESTE_September+0300RSepPMEEST_Sep+03004EEST18 K2_ThuPMEESTE_September+0300RSepPMEEST_2014EPMR

Published in Publications

Експерти обговорили найгостріші проблем виборчої кампанії на Чернігівщині

Представники від громадськості, влади та експертного середовища 25 вересня, взяли участь в обговоренні «Перебіг виборчої кампанії та підготовка області до дня голосування», яке було організоване Дискусійним клубом «Експертна думка», Громадянською мережею ОПОРА, а такожїї регіональним партнером – Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень.

Серед найгостріших проблем нинішньої кампанії – далеко не порушення виборчого законодавства, які, на думку присутніх, суттєво не вплинуть на результати волевиявлення мешканців Чернігівщини. Процедура голосування військових та вимушених переселенців, фінансування виборчого процесу із спеціального фонду – питання, важливість яких учасники заходу визнали пріоритетними.

Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернігівської облдержадміністрації, проінформував про процес верифікації даних про виборців та процедуру голосування за зміненим місцем голосування. Так, законодавство надає право виборцю тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси. Для цього слід звернутися з письмовою заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації або за місцем перебування у день голосування. У Чернігові, окрім паспорту та заяви, виборець повинен надати документ, який підтверджує необхідність зміни місця голосування. Це може бути довідка з місця роботи, наказ про відрядження або інші документи. У випадку тимчасових переселенців найбільш актуальним, вочевидь, буде документ про право власності на житло.

До слова, Ірина Коцюба, яка нещодавно була змушена залишити Луганщину, судячи з власного досвіду, запевняє, що вимушені переселенці з приводу реалізації різних прав здебільшого комунікують з волонтерськими організаціями, а не місцевою владою. Стосовно процедури голосування, на думку виступаючої, вкрай необхідною є активна інформаційна кампанія з популяризації процедури голосування, якою можуть скористуватися вимушені переселенців.

У свою чергу, представники від влади уповають на чесний перебіг виборчого процесу та обіцяють забезпечити рівні можливості для виборців Чернігівщини.

Досвідчений член виборчої комісії № 205 Сергій Соломаха закцентував увагу на тому факті, що забезпечити перебіг виборчого процесу в установлені законом строки неможливо, зважаючи на те, що фінансування розпочато тільки декілька днів тому, а самі кошти надходитимуть зі спеціального фонду.

Загалом, упродовж обговорення домінувала думка, що порушення виборчого законодавства не стануть ключовою проблемою даної виборчої кампанії. Більшої уваги потребує моніторинг дотримання процедур не тільки під час перебігу виборчого процесу, але і у день голосування.