Догори

11

бер. 2010

Опубліковано в Новини фонду

Перші підсумки виконання Стратегії розвитку Чернігова

2 березня об 11.00 в прес-клубі "Чиста політика" відбувся "круглий стіл" "Промислово-економічний розвиток і підприємництво: перші підсумки виконання Стратегії розвитку м. Чернігова", на якому було обговорено стан та перспективи виконання Стратегії розвитку м. Чернігова на 2007-2015 роки в економічній та промисловій сферах. Захід відбувся в рамках виконання спільного проекту Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень та Освітнього центру «Ініціатива» «Стратегія розвитку Чернігова – перші підсумки очима громадськості», що реалізується за підтримки Творчого Центру «Каунтерпарт».


В „круглому столі" взяли участь заступник міського голови з питань будівництва Олександр Сердюк, начальник управління економіки Чернігівської міської ради Людмила Максименко та керівник управління інвестицій і туризму Володимир Бурдов, депутати міської ради: голова бюджетної комісії В'ячеслав Лебідь та Віталій Голець. Були присутні також журналісти та громадські активісти.


Відкриваючи засідання круглого столу керівник проекту президент Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Геннадій Максак подякував всім присутнім за участь в заході та нагадав про мету проекту: „Ми не збираємось нікого критикувати, завдання проекту – знайти рішення що покращать виконання Стратегії розвитку Чернігова."


Експерт проекту Юрій Вдовенко презентував присутнім перші висновки громадської експертизи щодо реалізації Стратегії розвитку міста в промислово-економічній і підприємницькій сферах. За словами експерта, документ часто грішить розмитими формулюваннями та завданнями, які не можна віднести до стратегічних. Наприклад, одним з стратегічних завдань було визначено збільшення кількості працівників одного з управлінь міської ради.


Якщо говорити про ступінь виконання Стратегії розвитку, то за словами громадського експерта, мову можна вести про 50 % від запланованого.


Заступник міського голови Олександр Сердюк в своєму виступі підкреслив, що реалізація Стратегії розвитку міста йде в тісній співпраці з Генеральним планом забудови Чернігова.

Говорячи про проблеми з виконанням Стратегії розвитку міста, пан Сердюк підкреслив, що цьому заважає поступове скорочення повноважень органів місцевого самоврядування в будівельній сфері, нестабільність бюджетного фінансування, постійні зміни в законодавстві та відсутність правової бази для регулювання ринку землі.

Керівник управління інвестицій і туризму Чернігівської міської ради Володимир Бурдов сказав, що більшість з заплановано в Стратегії розвитку міста щодо розвитку туристичної галузі виконується. Як приклад він навів дані, згідно яких за останні три роки кількість відвідувачів музеїв в Чернігові невпинно зростає.


Начальник управління економіки Чернігівської міської ради Людмила Максименко наголосила на потрібності та важливості Стратегії розвитку Чернігова, але підкреслила, що документ потребує доопрацювання. „Необхідно провести інвентаризацію документу і залишити дійсно необхідні на сьогоднішній момент пункти" – сказала пані Максименко.


Депутат міської ради Віталій Голець, аналізуючи виконання Стратегії розвитку, назвав головною проблемою виконання документу ситуацію в бюджетній сфері країни. „Вакханалія, яка творилася в країні в бюджетній сфері не дозволяла органам місцевого самоврядування виконувати свої функції" – емоційно зауважив депутат.


Інший представник Чернігівської міської ради голова бюджетної комісії В'ячеслав Лебідь подякував громадським організаціям за ініціативу щодо моніторингу виконання Стратегії розвитку міста, а також наголосив на суперечностях які були закладені в документі ще під час його ухвалення. „Згідно цифр закладених в Стратегії розвитку треба грошей в 5 – 7 разів більше ніж має міський бюджет" – зауважив фахівець.


Виступаючі на круглому столі підкреслили, що Чернігів став першим містом серед обласних центрів України, яке ухвалило Стратегію розвитку міста. І хоча перший млинець видався нелегким, але і „комом" він теж не став.

Результати опитування громадської думки відносно дій місцевої влади у сфері промислово-економічного розвитку.