Догори

13

лист. 2009

Опубліковано в Новини фонду

Кінцева конференція “Важливі рішення – з холодною головою. Достовірна інформація на тему ЄС і НАТО для громадян України”

13 листопада 2009 року в м. Києві відбулась заключна конференція в рамках проекту «Важливі рішення – з холодною головою. Достовірна інформація на тему ЄС і НАТО для громадян України».

Проект реалізовувався спільно Асоціацією «Центр Європейської Співпраці» (Польща) та громадською організацією «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (Україна) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

До участі у заході були запрошені учасники проекту, переможці журналістського конкурсу.

В офіційній частині конференції взяли участь Марчін Кожіел, керівник Офісу зв’язку НАТО в Україні та Сергій Терешко, головний спеціаліст Управління євроатлантичної інтеграції Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України. Експерти розповіли про польський досвід вступу до північноатлантичного альянсу та можливості його адаптації до українських реалій.

Після спілкування з експертами, Геннадій Максак, координатор проекту в Україні нагадав учасникам конференції про місію проекту. Так, за мету організаторами проекту було поставлено підвищення рівня поінформованості громадян України про діяльність міжнародних інституцій ЄС та НАТО, особливості побудови відносин України з Євросоюзом та Північноатлантичним альянсом, використання досвіду Польщі в прискоренні темпів європейської та євроатлантичної інтеграції України шляхом покращення кількісних та якісних показників висвітлення в українських засобах масової інформації вищенаведених тем.

Базовим заходом в рамках проекту став конкурс серед українських журналістів на кращий інформаційний матеріал в ЗМІ на тему діяльності Європейського Союзу та НАТО.

Конкурс складався з двох етапів. На першому етапі конкурсу було відібрано 18 переможців, матеріали яких були визнані найкращими з точки розу відповідності тематиці, фаховості написання матеріалу, а також кількості кінцевих адресатів матеріалу – тираж. Всього на конкурс було надіслано близько 70 конкурсних матеріалів.

На початку серпня 2009 року група переможців відвідала польські міста Краків, Вроцлав та Дзєржонюв в рамках навчального візиту, де під час зустрічей з офіційними посадовими особами, громадськими експертами, польськими журналістами отримала нагоду поглибити свої знання про діяльність ЄС та НАТО, особливості польського шляху в інтеграційних процесах на національному, регіональному та місцевому рівнях. Другий етап конкурсу передбачав оцінку матеріалів, які були зроблені учасниками на основі інформації, отриманої під час навчального візиту. За результатами перебування українських учасників в Польщі протягом серпня-листопада було зроблено 47 інформаційних продуктів (статей в газетах, на електронних інформаційних порталах, відеосюжетів і програм, радіопередач), які були розглянуті під час другого етапу конкурсу. Конкурсне журі, до якого входили представники польських неурядових організацій, академічних установ та державних інституцій, відмітило високий рівень напрацьованих матеріалів, їх змістовне наповнення.  Середній показник інформаційних матеріалів на одного учасника складає 2,6 матеріали, що якісно відрізняє цей проект від аналогічних проектів минулих років.

 В той же час, з-поміж учасників найбільшу активність виявили:

1) Тамара Алексіюк, головний редактор газети “Полісся”, Рівненська область;

2)Тетяна Бакоцька, редактор обласного радіо  Миколаївської облдержтелерадіокомпанії, м. Миколаїв;

3) Інна Борисова, шеф-редактор газети «Круто про все»,  м. Львів;

4) Алла Гуменюк, відповідальний секретар редакції Ярмолинецької районної газети «Вперед», Хмельницька область;

5) Людмила Долженкозавідуюча відділом інформаційно-публіцистичних програм Запорізького обласного радіо, м. Запоріжжя;

6) Тетяна Козирєва, журналіст програми новин «Один день» Телеканал «К1» (відеооператор Вадим Ревун), м. Київ;

7) Надія Шатун, заступник редактора КП «Телерадіоагентство «Новий Чернігів» (відеооператор Сергій Бутько), м. Чернігів.

Всі учасники були нагороджені дипломами переможців конкурсу, а також призами від польських партнерів та муніципалітетів міст, де побували українські журналісти під час навчального візиту до Польщі.