Догори

14

бер. 2015

Опубліковано в Новини фонду

Поліський фонд долучився до міжнародного проекту підтримки децентралізації в Україні

У Мінрегіоні 13 березня відбулася презентація проекту «Громадський діалог – співпраця органів місцевого самоврядування – вища якість публічних послуг», що реалізується Асоціацією «Центр європейської співпраці», Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Центром транскордонного співробітництва за підтримки програми «Польська співпраця для розвитку» МЗС Республіки Польща та Канадського міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку DSATD.

Відкрив захід Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Геннадій Максак, який переконав присутніх, що даний проект є ініціативою з доданою вартістю.  

У свою чергу, сам проект презентувала секретар Центру європейської співпраці Пауліна Трушко. За її словами, головна мета проекту - розвиток здатності українських органів місцевого самоврядування підвищувати якість публічних послуг шляхом міжмуніципального співробітництва, а також через залучення жителів до процесу прийняття рішень і до громадського діалогу.

Проект, за словами Пауліни Трушко, реалізуватиметься у три етапи протягом 2015 року.

На першому етапі відбудеться навчальний візит до Польщі ключових осіб, відповідальних за реформу самоврядування в Україні - представників центральної влади та місцевого самоврядування, ЗМІ та неурядових експертів. Під час цього візиту учасники відвідають громадські установи і ознайомляться з польським досвідом співпраці органів місцевого с самоврядування, прослухають навчальні семінари з польськими експертами.

«Базуючись на знаннях, здобутих під час навчальних модулів та навчального візиту, а також враховуючи можливості, що випливають із прийнятого в Україні законодавства щодо співробітництва та об’єднання громад, учасниками будуть підготовані пілотні проекти співпраці між органами місцевого самоврядування. Проектирозроблятимуться під наглядом польських експертів і мають допомогти у започаткуванні співпраці громад у сфері надання публічних послуг», - зазначила Пауліна Трушко.

Другий етап – це навчальний візит групи з дев’яти найбільш активних та ініціативних учасників проекту до Польщі, де вони будуть ознайомлені із практикою співпраці польських гмін у різних сферах надання публічних послуг.

Третій етап – п’ятиденне стажування у Польщі для трьох найбільш ініціативних учасників, які поглиблюватимуть знання та досвід у сфері управління, реалізації публічних послуг.

Результатом проекту, має стати публікація практичних рекомендацій для українських органів місцевого самоврядування, місцевих лідерів, експертів, осіб, котрі відповідають за прийняття рішень.

У свою чергу, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода привітав ініціативу міжнародних партнерів щодо надання інформаційної та організаційної підтримки процесу міжмуніципального співробітництва в Україні.

«Ми зацікавлені у розвитку і підтримці подібних проектів, які допомагають налагодити продуктивний діалог між органами місцевого самоврядування усіх рівнів, а також виявити причини, які стримують процес продуктивної співпраці між ними», - зазначив В’ячеслав Негода.