Догори

05

черв. 2015

Опубліковано в Новини фонду

Експерти сприяли зміцненню безпекового виміру політики Східного партнерствав в Києві

Експерти-міжнародники, у тому числі і з країн Східного партнерства, 3-5 червня 2015 року взяли участь у міжнародній експертній конференції з питань безпеки. Захід проводився Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень у співпраці з Форумом громадянського суспільства Східного партнерства. Широке коло питань було зведено в резолюцію з конкретними пропозиціями за кількома параметрами безпеки, що будуть озвучені під час Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Східне партнерство, і, зокрема, Україна в даний момент знаходяться в центрі конфлікту, який порушує підвалини існуючого світового порядку. З 2014 Росія відкрито виступає 59агресором проти України, що зумовлено анексією Криму та веденням гібридної війни в Східній Україні у відповідь на її європейський вибір. У результаті ескалації конфлікту, більше 1 млн громадян України стали внутрішньо переміщеними особами і більше 5 тисяч людей були вбиті. Європейська система безпеки нині не в змозі адекватно реагувати на повномасштабний військовий конфлікт в Україні, а санкції ЄС поки недостатньо ефективні щодо згортання конфлікту, не кажучи вже про те, щоб зупинити агресора.

Зважаючи на існуючу ситуацію, на початку червня в Києві був проведений захід з питань безпеки. Основною метою конференції стало проведення широкої дискусії експертів щодо зміцнення безпекового виміру політики Східного партнерства, що охоплює весь спектр можливих м'яких і жорстких заходів. Наприкінці конференції була підготовлена та прийнята резолюція з конкретними пропозиціями за кількома параметрами безпеки. Вона буде представлена під час Форуму громадянського суспільства з питань безпеки в Брюсселі та Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, яке відбудеться в Києві в листопаді 2015.