Догори

09

груд. 2015

Опубліковано в Новини фонду

Громадська зустріч « Конституційний процес в Україні: від договору політичних еліт до суспільного консенсусу»

146

Протягом історії незалежності в Україні двічі приймалися конституційні документи – у 1996 та 2004 роках. Однак кожного разу це був результат договору політичних еліт про поділ повноважень, влади та національного багатства. По суті суспільство було усунуто від конституційного процесу і не брало в ньому участь, а тому Конституція жодного разу не стала виявом спільної громадянської волі, проектом якої мав би стати проект держави Україна, яка об'єднувала б усіх громадян.

Саме тому, будучи угодою еліт, а не договором на основі широкої суспільної угоди, існуюча Конституція не в змозі забезпечити успішну трансформацію України у сучасну демократичну державу, створити умови для політичної стабільності, ефективних реформ чи для консолідації суспільства.

Минулого року була запущена робота на новим Головним законом країни, однак, як і раніше, конституційна реформа обговорюється значною мірою за закритими дверима, а громадськість повністю позбавляється можливості впливу та отримує у кінці вже готовий проект документу.

З метою започаткування загальнонаціонального, інклюзивного процесу щодо створення нової Конституції Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) ініціює в усіх регіонах України серію громадських обговорень, покликаних започаткувати конституційний процес на основі якнайширшого суспільного залучення, як це прийнято в демократичних країнах. Результатом цього процесу має стати проект нової Конституції, створеної як компроміс між різними суспільними групами та регіонами в усіх регіонах України.

Питання що обговорювалися:

  • Як започаткувати процес розробки нового Основного закону України на основі консенсусу навколо ключових цінностей?
  • Оновлення діючої Конституції: чи відповідає цей шлях суспільному запиту та логіці розвитку українського суспільства?
  • Хто та що блокує створення нової Конституції на основі суспільного договору?
  • Яка роль громадянського суспільства у процесі створення нової Конституції України на основі спільної громадської волі?
  • Яким чином новий Основний закон, розроблений на основі громадського консенсусу, може сприяти реінтеграції України?
  • Міжнародна практика проведення інклюзивного демократичного процесу: що може бути корисним для України?

До участі у дискусії були запрошені: представники громадського сектору/активісти, представники органів місцевого самоврядування, наукового середовища (викладачі/аспіранти), журналісти, політично активні громадяни тощо.

Захід проводився в рамках проекту «Побудова загальносуспільного діалогу для проведення конституційної реформи» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
Основними спікерами виступали визнані фахівці в сфері конституційного права:

  • Геннадій Друзенко
  • Віктор Жердицький
  • Тарас Стецьків
  • Сергій Кіщенко
  • представник Центру політико-правових реформ

Захід проходив у готелі «Парк-отель Чернігів» (конференц – зал) на вул. Шевченка, 103-а, о 11.00 – 13.00.