У сучасному світі ухвалювати одноособові рішення владним органом – не припустимо. Однак залучення громадськості до цього процесу потребує виважених кроків та врегульованих дій. Із всього арсеналу інструментів участі громадян у місцевому самоврядуванні територіальна громада мусить визначитися із найбільш ефективним, виходячи з існуючих реалій. У Чернігові, на думку місцевих активістів, таким інструментом можуть стати місцеві ініціативи. Їх можливе нормативне врегулювання на рівні міста експерт УНЦПД Іван Лукеря вважає передовою позицією серед інших міст України.

Упродовж тривалого часу активісти коаліції громадських організацій Чернігівщини працювали над створенням проекту Положення «Про місцеві ініціативи», орієнтуючись на розробки Українського незалежного центру політичних досліджень. Ідея лобіювання згаданого інструменту участі громадян у процесі ухвалення рішень була викликана зниженням довіри до влади та високим порогом протестних настроїв, про що свідчили результати окремих соціологічних досліджень як всеукраїнського, так і регіонального рівня. Експертне обговорення цього документу, яке відбулося 17 червня, мало на меті акумулювати рекомендації та зауваження представників депутатського корпусу, влади та громадськості задля подальшого розгляду проекту Положення на черговій сесії Чернігівської міської ради.

Місцеві ініціативи. Як це відбуватиметься?

Члени територіальної громади збираються в ініціативну групу, яка розроблює проект рішення Чернігівської міської ради, та подає його разом з пакетом необхідних документів до уповноваженого структурного підрозділу міської ради. Попередньо активні мешканці міста мають зібрати підписи 50 прихильників своєї ідеї. Питання вноситься на розгляд депутатського корпусу, а далі небайдужі громадяни здійснюють контроль за виконанням рішення ради у випадку його ухвалення. Схематично це виглядатиме так. Разом з тим є процедурні моменти, погоджені з діючими нормативними документами, що роблять процедуру дещо складнішою.

Що можуть дати місцеві ініціативи?

Врегулювання згаданої процедури – це не тільки підвищення рівня довіри до влади, але і налагодження партнерства з активними громадянами та інститутами громадянського суспільства. Останні володіють декількома важливими характеристиками. Представники територіальної громади найчіткіше, найбільш ясно відчувають проблему на місцевому рівні та знають, як її вирішити. Громадяни є найбільшими експертами з проблем у місті, тому експертність – одна з переваг такої співпраці.

У цілому, ухвалення Положення «Про місцеві ініціативи», на думку учасника експертного обговорення Івана Лукері, зневілює протестну активність мешканців міста, збільшить довіру до міської ради та залучить експертів до процесу ухвалення рішень.

Вийти на якісно новий рівень діалогу з владою і домогтися ухвалення пакету цікавих ініціатив, які дозволяють громаді разом із владою знаходити спільні рішення поза вулицею, вдалося громадськості міста Ужгород. Карпатське агентство прав людини «Вестед», представником якого є учасник експертного обговорення Микола Яцков, відіграло ключову роль у нормативному врегулюванні низки інструментів участі громадськості у місцевому самоврядуванні навесні цього року.

«Дуже погано, коли немає діалогу, коли влада або громада закривається, коли єдина комунікація – це протест або зачинені двері влади», - запевняє експерт. За його словами, що за таких умов свого часу було помітно, що місто Ужгород не розвивалося. «Але зараз ми маємо великі очікування та амбіції до того, що ті інструменти участі громадян дозволять розвивати місто», - каже пан Микола.

Лише затвердити місцеві ініціативи – замало!

Не достатньо просто створити можливість реалізовувати право через місцеву ініціативу, тобто пролобіювати Положення. Важливо узгодити документ із діючими Регламентами та Статутом територіальної громади, а також нести спільну відповідальність за прийняття рішення через соціальне партнерство. В цілому, якщо громада Чернігова хоче мати діалог з владою, чути та бути почутою, то згаданий документ є надважливими. Проте це тільки стартова позиція, відштовхуючись від якої варто говорити про вплив на весь спектр міського самоврядування, де міська рада є тільки компонентом.

Постскриптум

 Учасниками засідання неодноразово висловлювалася теза про те, що негативна енергія, негативні настрої громадян нікуди не подінуться. Якщо немає інших каналів комунікації з владою, нею залишиться вулиця. Нині ж громада дійшла того, що позиція «геть» - це не позиція.