Сьогодні хочу поділити розмовою з Ігорем Валерійовичем Ушкевичем, який вже давно займається питаннями житлово-комунального господарства та очолює Об’єднання самоорганізації населення в місті Чернігові. Ігор Валерійович написав чимало матеріалів на цю тему, один з яких був опублікований в виданні «За Чернігів» і стосувався теми боротьби з неякісними послугами. Разом з тим, діалог тет-а-тет є не менш мотивуючим, з чим і пропоную ознайомитися читачу.

– Ігоре Валерійовичу, коли Ви створили Об’єднання самоорганізації населення, і з якими проблемами Вам довелося зіткнутися при його заснуванні?

– Наше Об’єднання діє з 2006 року. І найбільшою проблемою було зібрати людей через високу пасивність мешканців. Якраз у 2006 році прийшла інформація про підвищення тарифів та про деяку зміну умов надання комунальних послуг, тобто про зменшення їх переліку. Відповідно вдалось зібрати громадян, у тому числі і мешканців мого будинку. Це підштовхнуло людей все ж таки вийти на вулицю для вирішення питання створення об’єднання.

Під час внутрішньо-будинкових зборів вдалось зібрати понад 80 % людей, аби прийняти рішення. Адже ціни зростали, якість послуг при цьому не покращувалася, а навпаки, погіршувалася, ми платили незрозуміло за що. Необхідно було вирішувати питання відновлення якості надаваних послуг. Тут треба розуміти, що влада систематично, при кожному зростанні тарифів, обмежує громадян в обсязі та якості надаваних послуг.

– Була створена ініціативна група чи це була особисто Ваша ініціатива і Ви спілкувались з кожним мешканцем окремо?

– Від самого початку цим питанням займалось троє людей. Я спілкувався з найактивнішими мешканцями. Вони підтримали мою ідею та запропонували вийти на загальні будинкові збори, щоб все ж таки їх провести та почати контролювати якість послуг.

– Що, на Вашу думку, найбільш заважає створенню ОСББ та об’єднань самоорганізації населення?

– Проблема існує як на законодавчому рівні, так і локальному, зокрема, пасивність населення. Справа в тому, що я не закликаю людей вже зараз бігти в ОСББ. Я рекомендую починати з об’єднання самоорганізації. Спробувати самостійно організуватись, для початку – самостійно вирішити якісь питання.

Справа в тому, що деякі проблеми можна вирішувати, не відмовляючись від послуг ЖЕКу, як при ОСББ, так і при ОСНБ. Це не завадить на будь-якій стадії повернутись до вихідного положення. Завдяки цьому існує певна визначеність, що не так лякає людей.

Якщо відразу переходити до ОСББ, в багатьох мешканців виникає питання: «Що ж робити далі?». Треба враховувати особливості господарської діяльності, необхідно мати бухгалтера, необхідно мати альтернативні організації, які здатні надавати послуги. Або виникає необхідність знову ж наймати ЖЕК. Тоді значення ОСББ зводиться до нуля, оскільки формально власники помешкань ніби стають господарями будинку, а якість послуг не змінюється.

До того ж, із самостійним обслуговуванням будинку пов’язано багато складнощів. Наприклад, щоб можна було говорити про рентабельність, в будинку повинно бути не менше 400 квартир. Тому я вважаю, що наразі маленькі будинки, які мають 2-3 під’їзди, не рентабельні в сенсі створення ОСББ.

Тому я вийшов з пропозицією об’єднуватись в ОСББ не одним, а декількома будинками. Чим більше, тим краще. Єдина умова – одна територія: квартал, район, щоб була мінімальна відстань між будинками. Це дозволяє максимально контролювати всі процеси, а також дає можливість обмінюватись кадрами: двірник з одного будинку, голова – з другого, бухгалтер – з третього і т. д. Отже, інтереси всіх будинків можуть бути представлені.

– Для створення ОСББ/ОСНБ повинна бути певна кількість людей, які погоджуються на це. Та не секрет, що існують випадки, коли в будинку мешкають неблагополучні сім’ї, злісні неплатники. Я тоді вирішувати питання?

– Так, дійсно, така проблема існує. В цьому випадку є свої плюси в ОСББ. Адже ЖЕК може звернутись до суду після трьох років несплати, а відповідно закону про ОСББ, стягнення боргу може бути виконане протягом трьох місяців.

– Але ж для цього треба створити ОСББ, і такі люди повинні були б дати на це свою згоду.

– Законодавство про створення ОСББ вимагає 50 % плюс 1 %, але хотів би звернути вашу увагу на те, що мова йде про 51 % людей, які вийшли на збори. Тобто тут є дуже цікавий момент: може вийти й половина будинку, а з них 50 % буде «за», – і цього достатньо для прийняття рішення, проте в подальшому може викликати негативні наслідки в самому ОСББ. Тому необхідно залучити якомога більшу кількість мешканців. В іншому випадку може виникнути проблема з невиконанням статуту ОСББ.

– Як Ви гадаєте, що б могло слугувати поштовхом для громадян до створення ОСББ?

– Я багато чув про різноманітні рішення та проекти, які змогли «спонукати» людей до створення ОСББ, але, на мою думку, це не дієво. До цього треба «дозріти». Щоб в подальшому не виникло ситуації, коли ті самі ЖЕКи могли б підім’яти під себе новостворені об’єднання через їх некомпетентність. Я вже чув від деяких ініціативних груп, які були готові до створення ОСББ, про зловживання зі сторони чиновників, про спроби створити приватну структуру та наполягання на підписанні Договорів про надання послуг саме з нею. Це, власне, практика сьогодення, яка суттєво вплинула на зменшення бажаючих створити ОСББ. Якщо так продовжиться, ми можемо отримати ситуацію, подібну до російської, коли паралельно з ОСББ створювались приватні підприємства, які в подальшому брали їх під свій контроль.

– Яке Ваше бачення щодо інформування населення в сфері створення ОСББ та ОСНБ? Можливо, інформаційна кампанія на рівні держави, області, району могла б підвищити рівень зацікавленості населення цим питанням?

– Моє бачення – держава не зацікавлена у створенні ОСББ. Крім того, на заваді створення стоять ЖЕКи, тому що вони чудово розуміють: працювати в ринкових умовах вони не можуть та й не хочуть. Адже, зрештою, не обов’язково створювати ОСББ, достатньо перевести усі ЖЕКи на самоокупність. Зараз ситуація складається парадоксальна – підприємство, яке заробляє гроші, фактично сидить на шиї у держави. Скільки б не підвищували тарифи, якість послуг не покращиться, доки ми не позбавимо ЖЕКи монополії, та не перейдемо на ринкові умови.

– Які закони, на Вашу думку, змогли б зрушити ситуацію з місця?

– Сьогодні, відстежуючи ситуацію в законодавчій сфері, я – великий противник внесення змін. Чим більше змін вноситься, щоб покращити ситуацію, тим вона стає все гіршою. І, відповідно, тим менше бажаючих створювати Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Якщо звернутись до статистики, роки 2-3 тому бажаючих взяти участь у створенні ОСББ було значно більше.

– І, на завершення нашої розмови, що б Ви побажали тим, хто все ж таки готовий до змін?

– Почніть зі створення об’єднання самоорганізації населення. Спробуйте провести збори, спробуйте об’єднатись та вирішити загальні питання. Можна з мешканців створити комісію, яка буде контролювати якість послуг, які надаються. І повірте, якість послуг підвищиться. Адже ЖЕК, стикаючись із ситуацією, коли люди складають акти-претензії, змушений на них реагувати. Подібне сталося в ЖЕКах № 2 та № 8, коли, не відреагувавши на скарги мешканців, структура отримала несплату рахунків. Представники ЖЕКу звернулись до суду і отримали відмову в задоволені позову, адже надання неякісних послуг було підтверджено актами-претензіями, які були складені мешканцями. Головне – самоорганізація та розуміння власної відповідальності.