Догори

K2_ThuAMEESTE_July+0300RJulAMEEST_ThuAM2021

K2_ThuAMEESTE_July+0300RJulAMEEST_Jul+03004EEST05 K2_ThuAMEESTE_July+0300RJulAMEEST_2021EAMR

ЗАПРОШЕННЯ ГРОМАД 4-ОЇ КОГОРТИ ДО ПОДАННЯ ЗАЯВОК НА КОНКУРС ПРОЄКТІВ: «ГРОМАДСЬКІ ІНІЦІАТИВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД»

ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» , виконавець проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», який впроваджується у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) запрошує місцеві громадські організації, ініціативні групи та молодіжні ради з громад 4-ої когорти, які є партнерами програми DOBRE у Чернігівській  області (Коропська ТГ, Корюківська ТГ, Лосинівська ТГ, Любецька ТГ, Менська ТГ, Ніжинська ТГ, Новгород-Сіверська ТГ, Сновська ТГ, Сосницька ТГ, Тупичівська ТГ) подати заявки на участь у конкурсі проєктів «Громадські ініціативи для розвитку територіальних громад».

 

ДАТА ОГОЛОШЕННЯ КОНКУРСУ: 1 липня 2021 року

ДАТА ЗАКІНЧЕННЯ ПОДАННЯ ПРОЄКТНИХ ЗАЯВОК НА КОНКУРС: 31 липня 2021 року

Мета конкурсу: Активізація жителів територіальних  громад та залучення їх до прийняття рішень, реалізації ініціатив з розвитку в громадах – невід’ємні складові як посилення спроможності територіальних громад, так і успіху реформи децентралізації в цілому. 

За час роботи у партнерстві з програмою DOBRE у громадах з’явилися місцеві громадські організації та ініціативні групи громадян, які пройшли навчання, отримали консультаційну підтримку і набули спроможність розробляти та втілювати різні ідеї, що відповідають потребам громади і мають потенціал залучити мешканців до вирішення актуальних питань місцевого значення в територіальних громадах. У 2018-2020 роках місцеві громадські організації та ініціативні групи виконали проєкти, завдяки яким в громадах  з’явилися  нові громадські простори для спілкування та креативних проєктів, започаткували нові практики: екологічні ініціативи, надання соціальних послуг, нові медіа для громади, заходи із залучення жителів з усіх населених пунктів територіальної громади, зміцнення туристичного потенціалу громад та безпекові активності. 

У 2021 році конкурс «Громадські ініціативи для розвитку територіальних громад» має на меті підтримати громадські організації та ініціативні групи в реалізації ними проєктів з активізації жителів територіальної громади, популяризації та просування механізмів участі громадян у прийнятті рішень та включають різні групи населення до конструктивного діалогу та взаємодії між собою, органами місцевого самоврядування для вирішення проблем громади.

У процесі впровадження цих ініціатив виконавці зможуть покращити свої навички виконання проєктів та посилити свою організаційну спроможність. 

Завдання конкурсу – активізувати місцеві громадські, благодійні організації, молодіжні та ініціативні групи; надати можливість жителям територіальних громад взяти на себе відповідальність за здійснення позитивних перетворень в громаді, показати конкретні і видимі результати згуртованої роботи мешканців.

Напрямки проєктної діяльності: Ідеї проєктів мають відповідати пріоритетам, що визначені стратегіями розвитку територіальних громад, які в свою чергу були розроблені спільно з Програмою DOBRE, та актуальним потребам жителів територіальних громад. Перевага навадатиметься тим проєктам, які передбачатимуть залучення жителів до вирішення місцевих питань територіальних громад, активізацію тих соціальних груп, які дотепер були менш активними. Важливими елементами проєктів має бути оцінювання потреб в тих чи тих ініціативах, колегіальне і демократичне прийняття рішення про проєкт, участь мешканців у плануванні та впровадженні діяльності в межах такого проєкту. 

Проєктна діяльність може передбачати, але не обмежуватись цим: 

  • Згуртування територіальної громади та активізація жителів для вирішення питань місцевого значення;
  • Промоція наявних у громаді механізмів участі громадян у прийнятті рішень;
  • Започаткування в територіальній громаді нових соціальних практик та послуг;
  • Захист довкілля, розвиток екологічного мислення і практик;
  • Нові ЗМІ для громади (навчання + створення медіа-продукту);
  • Інформаційно-просвітницькі кампанії, спрямовані на вирішення проблем у громаді;
  • Неформальна освіта для дорослих та молоді; 
  • Захист та просування прав людини (зокрема вразливих груп);
  • Здійснення громадського контролю та моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування;
  • Налагодження комунікації та взаємодії між громадськістю та органами місцевого самоврядування.

Залучення жителів з різних населених пунктів територіальної громади до проєктної діяльності буде перевагою.

Заявки можуть подавати зареєстровані місцеві громадські організації, ініціативні групи жителів територіальної громади, включно із молодіжними громадськими організаціями чи молодіжними радами з територіальних громад-партнерів програми DOBRE, 4-ї когорти. Кожен заявник може подати більше одного проєкту, але підтримка може бути надана лише одній проєктній пропозиції. 

До конкурсу також допускаються проєкти, які впроваджуватимуться кількома громадськими організаціями. 

Подані на конкурс проєктні заявки не можуть мати на меті покращення матеріально-технічної бази комунальних, державних або приватних установ, підприємств та організацій.

Бюджет проєктів: Максимальний розмір підтримки для проєктів з однієї територіальної громади четвертої когорти – еквівалент 3000 доларів США. У разі відсутності якісних заявок, які відповідають усім критеріям, може бути прийняте рішення про нефінансування жодного проєкту з громади. Заявник повинен забезпечити власний внесок у виконання проєкту в розмірі 10% від загального бюджету проєкту. Власний внесок може бути як у грошовій, так і негрошовій формі, наданий як місцевою владою, так і залученими партнерами чи спонсорами, або місцевими жителями. У проєкті дозволяються адміністративні витрати у розмірі не більше 30% (комунальні, зарплата координатора проєкту і бухгалтера, банківські видатки, обладнання для офісу). 

Проектна заявка не потребує узгодження з місцевою владою. Лист підтримки від органів місцевого самоврядування є необхідним лише у випадку співфінансування проєкту чи як гарантування виділення приміщення чи території для реалізації проєктної діяльності. 

Тривалість проєктів – до 3-ох місяців (1 вересня – 30 листопада 2021 року). 

Відбір проєктів: Проєктні заявки розглядатимуться в 2 етапи. Конкурсна комісія в Чернігівській  області, до складу якої входитимуть представники  ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень», Громадського  об’єднання «Спілка ініціатив Чернігівщини», експерти партнерських організацій та програмні спеціалісти DOBRE, рекомендує фіналістів. Остаточне рішення про підтримку проєктів  приймають відповідальні особи центрального офісу програми DOBRE. 

Критерії оцінки:

  • Обґрунтованість потреби в проєкті (0-5); 
  • Відповідність проєкту стратегії розвитку громади (0-3);
  • Кількість людей, які залучені до планування і впровадження проєкту (0-3);
  • Залучення до реалізації проєкту жителів різних населених пунктів у громаді (0-3);
  • Інклюзивність прийняття рішення про проєкт (0-3);
  • Конкретні очікувані результати реалізації проєкту (0-3);
  • Довгостроковий вплив результатів проєкту на розвиток територіальної громаду (0-3);
  • Потенціал проєктної команди (0-3);
  • Реалістичний робочий план (0-3);
  • Раціональне використання коштів (0-3);
  • Попередній досвід впровадження громадських ініціатив (0-3);
  • Спроможність організації чи ініціативної групи – бал ARC;
  • Використання наявних механізмів участі громадян буде перевагою (до 3 балів).

Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно подати заповнені форму проєктної заявки і бюджету (додаються), а також документи, які підтверджують власний внесок. Заявки (у форматі Word і Exсel (для бюджету) та відскановані у форматі PDF) приймаються на електронну адресу: golosgromadche@gmail.com  з темою листа «Конкурс проєктів _НАЗВА ОРГАНІЗАЦІЇ_НАЗВА ТГ»

Завантажити відповідні форми для заповнення, можливо за посиланнями:  форма проєктної заявки і форма бюджету.

Заявки від територіальних громад 4-ої когорти приймаються до 23 год. 59 хв. 31 липня 2021 року. 

Запитання про конкурс приймаються на електронну адресу golosgromadche@gmail.com  або за телефонами контактних осіб 

Наталія Висіканець  095 2850539  та 093 7656931

Павло Пущенко 063 4785562