Догори

19

черв. 2015

Опубліковано в Дивись , Відео

Розподіл грошей через конкурс – головний принцип фінансування громадських організацій

Захід під назвою «Фінансова підтримка громадських організацій – нові правила гри чи застарілі підходи?» відбувся 19 червня у Дискусійному клубі «Експертна думка». Таким чином, Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень та «Громадське телебачення: Чернігів» анонсували старт проекту. Він передбачає аналітичну складову в контексті моніторингу прозорості бюджетного процесу, а також адвокаційну кампанію зі зміни принципу розподілу коштів, що виділяються у рамках Програми підтримки громадських організацій м. Чернігова.

Зазначена прес-конференція стала стартовою в проекті «Прозоре бюджетне фінансування громадських організацій Чернігова – шлях до посилення їх спроможності». За словами представниці Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень Ольги Рись, ідея проекту полягає в адвокації нових підходів до фінансування громадянського суспільства міста Чернігова. «Щорічно з бюджету міста Чернігова на підтримку соціально орієнтованих організацій виділяється близько 800 000 грн. У своїй більшості, гроші йдуть на адміністративні витрати цих об’єднань, а звітність про їх використання знайти у відкритому доступі практично неможливо», - зазначила виступаюча. За її словами, сумніву щодо соціальної значимості таких організації немає, проте сам принцип розподілу коштів між ними, м’яко кажучи, незрозумілий. «Більша частина бюджету Програми підтримки громадських організацій м. Чернігова на 2015 ріку цей раз виділена одній-єдиній організації – Чернігівському центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних (це 450 254 грн). При тому, що, наприклад, Товариство сприяння хворим цукровим діабетом у рамках цієї програми отримало 840 грн, що не становить і одного відсотка від загального бюджету. Принцип виділення коштів на основі пропозицій, внесених кожною громадською організацією, – це єдиний механізм, що передбачений у цьому документі. Відповідно, чому ті чи інші пропозиції, або навіть громадські організації не були профінансовані – сказати важко», – додала пані Рись.

Представник Інституту політичної освіти Тарас Случик, який залучений до реалізації проекту у якості експерта, під час свого виступу поділився подібним досвідом на прикладі Івано-Франківська. На його думку, вирішенням цієї проблеми стане проектний підхід, який можна закласти у відповідний нормативно-правовий акт. «В Івано-Франківську, як і в багатьох містах України, тривалий час існувала схожа цільова програма. Декілька років тому міська рада прийняла Положення про конкурс, яке зняло питання до процедури розподілу коштів та довіри до такої цільової програми. Щось подібне потрібне і Чернігову», - зазначив експерт проекту.

Анастасія Улюшева та Сергій Зосименко, представники партнерського медіа «Громадське телебачення: Чернігів», запевнили, що здійснюватимуть інформаційну підтримку не тільки адвокаційної кампанії, а й усього проекту, що полягатиме в підготовці журналістських розслідувань у контексті витрачання бюджетних коштів.

Наостанок виступаючі зазначили, що анонсована діяльність є частиною дворічневої ініціативи «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети!», що реалізується Одеською обласною організацією «Комітет виборців України» за експертної підтримки Фундації «Відкрите суспільство». Саме в рамках цього проекту буде здійснено моніторинг прозорості та доброчесності бюджетного процесу в ряді міст України, у тому числі в Чернігові. 

Сюжет Громадського телебачення: Чернігів